Babiš, drobných živnostníků se zbavíš?

Dlouho a dlouze diskutovaná, ze všech možných pohledů propíraná revoluce po vzoru Chorvatského modelu dospěla až ke svému vrcholu. Na hodnocení, zda bude 1. prosinec 2016 pro naši zemi znamenat obrovský skok kupředu, nebo naopak, 

si budeme všichni muset počkat pár let. Až s odstupem několika let, možná desetiletí se ukáže, kdo má dnes pravdu. Zda zastánci, nebo skalní odpůrci EET. Je příliš brzy na to hodnotit přínosy, nebo škody, které zavedení "špicla" jménem EET skutečně přinese. 

Je pro mě poměrně těžké hodnotit zavedení tohoto systému. Mám z toho hodně rozporuplné pocity. Na jedné straně souhlasím s tím, že daně platit a zákony dodržovat, by měli opravdu všichni, bez výjimky a pokud tak nečiní, měli by nést následky.

Pokud někoho snad zákonná povinnost platit daně, nebo náklady na pořízení pokladny EET, které mohou být u menších provozoven do 5 tisíc Kč (stačí chytrý telefon s připojením k internetu, který dnes má již téměř každý, software a malá přenosná tiskárna) doženou k uzavření provozovny, pak je to nakonec asi i dobře. Zkrátka i malý živnostník si musí být svým podnikáním schopen vydělat nejen na sebe, ale i na zákonem stanovené odvody a daně. Pokud tomu tak není, je někde chyba a u státu to asi nebude, existují-li tisíce jiných podnikatelů, kteří zavedení v rámci možností "spravedlivého" systému, když už ne přímo vítají, tak alespoň proti němu neprotestují. Zkrátka podvádět a krást se nemá, byť chápu, že nejen v naší zemi je to takový velmi rozšířený a populární adrenalinový sport.

Na druhé straně mince, stojí další lehce zneužitelná data, která bude mít Ministerstvo financí i další složky státu k dispozici o každém drobném podnikateli, nebo firmě, kterých se EET bude týkat. Jako by jich i bez EET nebylo dost.

Zejména osoba současného ministra financí Andreje Babiše, ať už se mu to líbí, nebo nelíbí, je opět v dost nebezpečném, až neuvěřitelném střetu zájmů, vzhledem ke státu ve státě, v který se postupně gigant Agrofert, pod rukama velkopodnikatele a ministra Babiše stává. Jinými slovy, na EET mi asi nejvíce leží v žaludku právě osoba, která ho zavádí a nejvíce z něj nakonec bude prostřednictvím konglomerátu Agrofert i těžit.  

A tím se opět vracím k úvodu. To zda mají pravdu zastánci, nebo odpůrci jak Andreje Babiše, nebo EET, ukáže až budoucnost, resp. dějiny. Neosobuji si tedy jakékoliv právo tvrdit, že to co si já myslím a píšu je pravda, nebo lež. Ne, je to jen můj pohled na věc, můj názor. To píši zejména kvůli často se opakujícím příspěvkům v diskuzi.

Na závěr si již jen pro odlehčení dovolím ještě trochu nekorektně rýpnout. Celá záležitost kolem EET mi připomíná krásné české přísloví:Zloděj křičí, chyťte zloděje!

 

Autor: Pavel Holub | pátek 2.12.2016 14:14 | karma článku: 45,06 | přečteno: 2867x
  • Další články autora

Pavel Holub

Cirkusy bez zvířat? Proč?

1.11.2018 v 15:00 | Karma: 47,80

Pavel Holub

Myslivosti zdar, zpět ni krok!

13.12.2016 v 15:45 | Karma: 44,79

Pavel Holub

Imigranti - zkáza nebo nezbytnost?

11.12.2016 v 23:03 | Karma: 41,78
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2799x
Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Seznam rubrik