Adié Obamo, vítejme, nebo zkousněme novou Trumpovu epochu

12. 01. 2017 11:11:11
Kontroverzní výměna na postu americké hlavy státu vstoupila do svého posledního dějství. Inaugurace, která ji završí, již doslova klepe na dveře. Obama již přednesl svůj poslední, jeho působení v Bílém domě obhajující, projev.

Po celou dobu prezidentské kampaně ani po proběhlých amerických volbách jsem se záměrně k tomu "řízenému nezřízenému cirkusu v přímém přenosu" nevyjadřoval. Důvody jsem měl v podstatě dva.

Za prvé volba amerického prezidenta, byť následně svými rozhodnutími bude ovlivňovat dění na celém světě, je podle mého názoru čistě vnitřní záležitostí jeho oprávněných voličů. Všichni ostatní, stavějící se do rolí jakýchsi soudců, rádců, strašpytlů atd., jsou mnohdy svými až panickými výlevy ve skutečnosti naprosto nevýznamnými,vnějšími, často hysterickými, pozorovateli. Ani nám by se asi nelíbilo a nebude líbit, pokud se někdo z venčí bude snažit nějakým způsobem ovlivňovat, nebo nám "zaručeně dobře radit" třeba při našich prezidentských volbách. I bez vnějšího vměšování se ostatně beztak o "zábavu" postaráme samy.

Druhým mým důvodem byl fakt, že volbu mezi Hillary a Donaldem jsem v podstatě vnímal jako volbu mezi zlem a ještě větším zlem. Zkrátka, byl-li bych já sám postaven do role amerického voliče, který se má rozhodnout, nevěděl bych, které z těch dvou "zel" si mám dát přednost. Třeba mojí, pravda naprosto nedůležitou, představu o budoucím americkém prezidentovi z uchazečů asi nejlépe splňoval demokrat Bernie Sanders, který se bohužel svoji kandidatury vzdal ve prospěch Hillary.

Prezidenta Obamu jsem měl rád spíše jako člověka, maskota, nebo ještě lépe řečeno jeho dokonalý mediální obraz. Tuto svoji roli jak on, tak i celý jeho tým zvládli na jedničku. Dokázal si nejen ze sebe mnohokrát udělat legraci a hlavně to uměl velmi dobře prodat...

Nebudu se vyjadřovat k jeho domácí politice, kterou nepovažuji za neúspěšnou. S jeho zahraniční politikou a tudíž i s politikou Hillary, zejména co se vměšování, resp. vyvolání demokratizačních procesů, nebo ještě lépe importu demokracie do v té době pravda tvrdých diktátorských muslimských režimů na severu Afriky a blízkém východě, ovšem v žádném případě nesouhlasím. S důsledky této "vnucené demokratizace" se nejen Evropa bude potýkat ještě mnoho dalších let. Bez tohoto pokračování vměšování jedné civilizace do druhé, by nejspíše nevznikl ani islámský stát ani otevřený válečný konflikt v Sýrii. Evropa by pak nečelila umocněnému uprchlickému exodu. Toto je tedy hlavní věc, kterou vyčítám Obamově administrativě včetně Hillary a proto by pro mě byla jen hodně těžko volitelná.Článek o posledním Obamově projevu ve funkci prezidenta naleznete pod tímto odkazem.

"Těžkotonážník", "válcíř", multimiliardář Trump svým vystupováním, na úrovni jeho o mnoho bezvýznamnějšího obdivovatele Zemana, na mě také (podobně jako Hillary) nezapůsobil ve zrovna pozitivním světle. Pominuli opět čistě domácí témata, tak v avizované zahraniční politice do jisté míry souhlasím s avizovaným omezením americké vojenské působnosti ve světě, ale až ve chvíli, kdy dojde ke stabilizaci zemí, do kterých zejména USA v minulosti svojí expansivní zahraniční politikou importovali naši demokracii...

Jisté obavy ve mě pak vyvolává avizovaná blahosklonnost vůči Putinovu Rusku. Nemám vůbec nic proti diplomacii a jednání, které by měly být základem fungujících vztahů mezi zeměmi a politiky vůbec. Chápu také, že silácká, populistická, nebo skandální prohlášení z volební kampaně, vezmou rychle za své ve chvíli, kdy se z kandidáta na prezidenta stane prezident se vší tou související odpovědností.

Byl bych ale nerad, aby se rozhádaná, uprchlickou krizí rozdělená, Evropa jednou stala obětním beránkem nějaké nečisté dohody mezi USA a Ruskem a opět došlo k rozdělení sfér vlivu v Evropě bez výraznějšího vlivu evropských autorit, jak tomu bylo v nedávné minulosti. Na druhou stanu, politika a vzájemná jednání, byť třeba budící určitou nedůvěru, jsou stále mnohem větší zárukou stability a míru, nežli "studená válka" tj. vzájemná izolace, nevraživost, zastrašování, harašení zbraněmi, nekomunikace apod. jak k tomu bylo mezi USA a Ruskem za Obamova druhého funkčního období.

Pocity, které ve mě vyvolává dosavadní politický styl, jednání i blížící se nástup nového amerického prezidenta do funkce, poměrně přesně vyjádřila Meryl Streep při přebírání ceny na letošních Glóbech. Ona mě také konec konců přiměla sesmolit tento názorový blog...

Video s českými titulky si můžete pustit kliknutím na tento odkaz.

Autor: Pavel Holub | čtvrtek 12.1.2017 11:11 | karma článku: 48.11 | přečteno: 15619x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 203 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2797

Krásný den, více o mě, mých názorech, vážně i nevážně mj. na https://www.facebook.com/pavel.holub.716

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...